Insidan av huset, detta är viktigt att ha koll på

Som erfaren hantverkare har jag fått rätt bra koll på de viktigaste bitarna i ett hus och vad man bör tänka på. Här går jag nu igenom några kritiska punkter på insidan av huset, som komplement till min tidigare titt på utsidan av villan och vad som gäller där.
 
Avlopp: Ett bra avlopp, antingen kommunalt eller kopplat till egen trekammarbrunn med infiltrationsanläggning är viktigt. Hör med kommunen om vilka regler som gäller och om du följer dem. Att göra avloppsarbete på tomten är ett av få arbeten som ger rätt till ROTavdrag även fast det sker utanför själva huset.
 
Badrum: En badrumsrenoverings pris (se genomgång av priset på länken) är ofta högt, räkna med runt 15 000 kr till uppemot 40 000 kr per kvadratmeter, beroende på standard osv. Samtidigt ökar också det möjliga försäljningspriset för ditt hem om du har ett nytt fräscht badrum. Antingen kan du ta in en badrumsfirma som gör hela alltet åt dig eller så kan du ta in underfirmor som gör varje del för sig (våtrumsarbete, avlopp, kakel, el, m.m.) och själv ta rollen som "projektledare".
 
Kök: Lite samma sak som med badrummet, kostar en hel del men kan göras smart och prisvärt.
 
Energieffektivisera: Man behöver inte alltid vidta drastiska åtgärder såsom att byta till bergvärme för att få ned kostnaderna. Det kan räcka med att sätta in bättre glas i sina fönster, tilläggsisolera på vinden, eller sätta upp mycket tyger mot väggarna som både isolerar värmen och ger myskänsla samt bidrar till inredningen. Var kreativ helt enkelt! Använd också energismarta åtgärder såsom att alltid stänga av elen helt till apparater du inte använder, för att spara pengar.
 
Golv: Att lägga nya golv kan verkligen förändra ett helt hem! Ganska billigt men ger stor effekt, och idag finns många prisvärda "fake-material" som ser ut som dyrare lyxiga material. Gör ett golvbyte och du får ett nytt hem!
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0