Från uppfart till taknock

Då så, då kör vi igång med Plattläggarens första husspecial. Tänkte ge några råd om vad man ska tänka på kring sitt hus, från grunden upp till taknocken. pedagogiskt, inte sant?!
 
Vi börjar då helt enkelt nerifrån och upp. i denna special kollar vi enbart på utsidan (fasad, tomtytor, med mera), nästa special handlar mer om insidan av huset och vad man ska tänka på där.
 
Grunden: En bra gjuten platta är alltid en bra stomme att stå på. Men det är viktigt att en källare eller annat utrymme samt själva husgrunden hålls tät. Därför bör man alltid dränera med omsorg. Det kostar en del, men är värt det. Att sanera fuktskador kostar ännu mer, och med en bra dränering bidrar du samtidigt till att rabattera din egen faktura för värme, så att säga. Så även om dräneringen kostar en liten slant så skulle jag säga att den betalar sig själv med råge, särskilt i relation till vad du får pynta upp om vatten tränger in i din husgrund.
 
Tomten (alltså marken, inte han som kommer med klapparna :): Jag talar ju lite i egen sak men faktum är att en snygg och välskött tomt b¨åde bidrar till välbefinnandet och livstrivsel samtidigt som du nästan alltid får en högre värdeökning på huset än vad din plattläggning kostar dig. Ta in en trädgårdskonsult, lägg marksten, bygg ut verandan, finns många bra saker du kan göra för att få din utemiljö trivsammare.
 
Fasaden: På fasaden kan mycket hända, både trevligt och mindre trevligt. Jag brukar alltid påminna kunder om vikten av att tvätta och underhålla sin fasad, många glömmer det. Håll den ren och snygg så håller den längre och ser finare ut. En ommålning bör göras med jämna mellanrum för att fasaden ska hålla längre.
 
Fönster: Schyssta fönster har många fördelar oavsett om det rör sig om PVC eller aluminium (eller till och med trä, som faktiskt kan vara ett bra modernt material även på 2000talet). Kolla alltid på fönster med lågt uvärde då dessa håller värmen bättre än de med högre uvärden. Ett stalltips jag brukar ge särskilt till dem ir adhus är att kolla med grannarna inför ett fönsterbyte. Blir oftast snyggast om ni kör enhetligt och då kan ni också beställa tillsammans och kanske få "mängdrabatt" från fönsterfirman.
 
Taket: Ett standardtak i Sverige behöver bytas ut eller reparerars med jämna mellanrum, ungefär var 20:e till 40:e år. Du bör dock göra en kontroll av taket varje år, och anlita en seriös takläggare ungefär var fjärde-femte år som ser över taket och reparerar skador. Då håller det längre, och det du lägger ut på takfirman och material som tegelpannor eller ny takplåt sparar du i längden in på att inte vänta för länge. Blir taket skadat av tex fuktläckage kan du bli tvungen att byta alltihop vilket kostar sanslösa summor.
 
Något du tycker jag missat? Kommentera så skriver jag mer.
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0